Začali sa súťaže na 44,3 km nových diaľnic

04.03.2013 Bratislava

Bratislava 4. marca (TASR) – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vyhlásila súťaže na 5 úsekov diaľnic a rýchlostných ciest v celkovej dĺžke 44,3 kilometra (km). Ide prevažne o úseky na rýchlostnej ceste R2 a diaľniciach D1 a D3. Celková predpokladaná hodnota týchto stavieb je viac ako 1,2 miliardy eur. Konečná cena za tieto diela, ktoré budú spolufinancované z Operačného programu Doprava vzíde z transparentnej súťaže. Informoval o tom dnes hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

"Vyhlásenie súťaže na tieto úseky je výsledkom našej tvrdej práce v minulom roku na príprave eurofondových projektov. Ich dokončenie nielen zlepší dopravnú infraštruktúru Slovenska, ale zároveň aj počas ich výstavby dá prácu ľuďom v regiónoch," povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Aktuálne na Slovensku prebiehajú súťaže na viac ako 85 km diaľnic a rýchlostných ciest a ďalších 65 km je vo výstavbe.

NDS poslala 1. marca 2013 oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania do vestníka EÚ na úseky D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, D3 Žilina (Strážov) – Žilina (Brodno), R2 Ruskovce – Pravotice, R2 Zvolen, východ – Pstruša a R2 Pstruša – Kriváň. "Minulý rok nám implementáciu projektov brzdili nedoriešené majetkovo-právne vysporiadania. Vďaka veľkému úsiliu súčasného vedenia sa urýchlili práce, ktoré viedli k vydaniu všetkých potrebných stavebných povolení začiatkom tohto roku. Zároveň boli vyhlásené súťaže na stavebný dozor na obe diaľničné stavby."

"Tieto úseky sú síce prvé, ale v žiadnom prípade nie posledné, ktoré sa budú v najbližších rokoch súťažiť. Do konca roku 2016 rozostaviame 310 km diaľnic a rýchlostných ciest. Ide prakticky o polovicu rýchlostných komunikácií, ktoré dnes majú vodiči na Slovensku k dispozícii," dodal Kóňa.
 

Vyberte región